събота, 15 януари 2011 г.

На този ден....

На 15 януари преди 135 години в една студена зимна вечер в Павурджиевия хан пристигат апостолите на четвърти революционен окръг Панайот Волов и Георги Бенковски.
В една от стаичките на Павурджиевия хан двамата апостоли в присъствието на клисурските деятели Петър Павурджиев и Христо Ф. Попов основават Клисурският революционен комитет.
В условията на дълбока конспиративност за три месеца малката Клисура се подготвя за своята велика саможертва пред олтара на българската свобода. Клисурският комитет наречен с тайното име „Братя Самуилови“  чийто кръстник е Панайот Волов е първият революционен комитет създаден от апостолите на територията на четвърти революционен окръг.
 От целия революционен комитет клетва пред апостолите дават само Петър Павурджиев и Христо Попов. Но тази клетва струва колкото клетвата на всички клисурци.  Както казва Хр.Попов в своята книга „Градь Клисура вь Априлското възстание“ …“ Заклинанието не бе нужно за ония, които се бяха клели още в детинството и върху училищния стол. Комитетът беше съставен, без никакъв председател от Христо Труфчев, Петър Павурджиев, Христо Драганов и от мене, десетника на „Пресвета“ . 
Клетвената стая в Павурджиевия хан
 
Знамето на клисурските въстаници

















 Клисура не познава предателството.  Град който десетилетия преди това два пъти е опожаряван и разграбван от кърджалийски набези не се поколеба и този път. Клисура въстана втора , но първа се пожертва за свободата на България. 
Още подробности по темата в Клисура БГ

3 коментара:

  1. Чудесна е статията, нека не се забравят имената на тези, дето се жертваха безрезервно за свободата!!!

    ‡† Nicki † Night †‡, прати ми снимка на евангелието с пищова и камата, както и други снимки, които намираш като подходящи за хедър, че трябва да го правим и него лека полека...

    ОтговорИзтриване
  2. прави сте момчета ако искаме да съхраним българското тези исторически дати не трябва да се забравят

    ОтговорИзтриване
  3. За хедър си мислех че е подходящо да се направи колаж от снимки на Сопот и Карлово.

    ОтговорИзтриване

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>