неделя, 24 юли 2011 г.

Герб- Кокарда На Клисурските Въстаници

Днес ще ви представя тримата последни живи участници от Клисурската епопея през 1876г. А това са Ганчо Кунчов, Никола Хараламбов и дядо Обрейко Стоянов(Обренович).
Ясно личи на челото на клисурският поборник Ганчо Кунчов кокардата, която са носили клисурци през Априлий 1876г

Преди време отдавайки се на едно от любимите ми занимания да се вглеждам в лицата на клисурци имащи по някакъв начин отношение към Априлското въстание ми направи впечатление интересната кокарда, която носи на челото на калпака си Ганчо Кунчов. След кратко проучване стана ясно за мен, че знакът който е служил за кокарда на калпаците е именно този с който позира ветеранът Ганчо Кунчов. Веднага в мен се зароди натрапчивата идея, че този символ трябва да се пресъздаде отново и да получи нов живот. Но по - интересното е начинът по който кокардата става знак на челата на клисурци през 1876г.
Всъщност това оригинално решение на клисурският революционен комитет е било изпълнено в златарското ателие на Генко Куюмджията от Пловдив.
Ето какво се твърди в списание "Хералдика" бр.2, стр.50, година IX 2002г.
"...Специална поръчка в Пловдив при известния златар Генко Куюмджията за герб-кокарда правят въстаниците от град Клисура. Техните знаци са отсечени от месингова ламарина и са най-издържани стилово в художествено и хералдическо отношение. Върху щит във варяжка форма е изобразен обърнат надясно въоръжен и коронован лъв, около който е надписът "Свобода или смърт". Разположените от двете страни на щита равнопосочно в горната част знамена с кръст, и под тях сигнални тръби, напомнят герба на знамето на четата на Филип Тотю и изграждат композиция със силно емоционално въздействие."
Едно от поредните чествания на Априлското въстание в Клисура. На първия ред седнали са: Симеон -даскала, Ганчо Кунчов, Никола Хараламбов и дядо Обрейко Стоянов(Обренович). Зад тях в бял костюм е тогавашният кмет на града Илия Копчев.
Радостен съм да обявя, че от няколко дни тази моя идея бе материализирана.
Заслугата има нашия приятел и управител на "Камея-Дизайн" Анастас Величков
Техническото изпълнение на идейния проект по възстановката на герба-кокарда е дължи именно на него. БЛАГОДАРЯ Ти ТАС....
След успешната възстановка на макета на "Старата църква" това е поредният идеен проект, в който ти се включи и даде всичко от себе си за да стане факт.
Съвсем скоро гербът- кокарда ще е достъпен за всички които биха желали да сложат на ревера си този символ с който клисурци през 1876г. въстават срещу вековния поробител.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Трябва да отбележа, че за членове на НД "Традиция" и други патриотични организации, кокардата ще се предлага на преференциални цени.
Николай Николов

1 коментар:

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>