петък, 15 юни 2012 г.

Поклон пред величието на генералите Георги и Владимир Вазови!

На 14 юни, с официална церемония, бе открит паметник на генерал-лейтенант Георги Вазов и на генерал-лейтенант Владимир Вазов. Мемориалният комплекс е съставен от бюстовете на двамата български генерали, представени във военните си униформи. Откриването на паметника бе посветено на 100 - годишнината от Балканска война.
Паметниците са дело на скулптора Дишко Дишков. Те са изградени с помощ от Министерството на отбраната и с дарения на граждани. Паметникът бе осветен от Негово Високопреподобие архимандрит Арсений.
В церемонията по откриването взехат участие кметът на града Веселин Личев, родственици на Вазовия род, генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Цветан Харизанов, началник на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, бригаден генерал Красимир Кънев, командир на 61-ва механизирана бригада, представители на държавната и местна власт, граждани и гости на общината.
В ритуала по откриването на паметниците взе участие почетен караул и военният духов оркестър от военно формирование 34750 - Карлово.
Генерал-лейтенант Георги Вазов е един от най-славните пълководци в историята на Българската армия. През 1913 г., по време на Балканската война, той ръководи настъплението на съюзническите войски в Източния сектор и участва в превземането на първите фортове на Одрин – Айвазбаба и Айджиоолу, както и в пленяването на Шукри паша. Генерал-лейтенант Георги Вазов е министър на отбраната от 28 юни 1913 до 22 август 1913 г.
 Неговият брат, генерал-майор Владимир Вазов, също участва в Балканската и в Междусъюзническата войни. Най-големите му военни успехи са по време на Първата световна война през 1918 г., когато като командир на 9-та Плевенска дивизия организира упоритата и успешна отбрана на Дойранската позиция. „Дойранската епопея“ беше определена от българите за военно събитие на ХХ век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>